Μιλήστε μαζί μας σήμερα
70.088.088/22261088

Social Media Trends για μικρές επιχειρήσεις

Του Γιώργου Πετρακίδη, Διευθύνoντα Συμβούλου SocialSpace Academy

Εκμεταλλευτείτε αυτές τις πέντε νέες τάσεις των κοινωνικών μέσων μαζικής δικτύωσης, ξεχνώντας τις παλιές πρακτικές και υιοθετώντας νέες μεθόδους. Με αυτές τις μεθόδους θα είστε έτοιμοι για μάχη για να κερδίσετε πελάτες και να αφήσετε τον ανταγωνισμό πίσω σας!

1. Τα βίντεο βρίσκονται στην πρώτη θέση!

Διανύουμε την περίοδο του βίντεο. Το Facebook Live και το Periscope επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια βαθιά προσωπική αφοσίωση για βίντεο. Οι χρήστες του Facebook μόνο, παρακολουθούν 100 εκατομμύρια ώρες βίντεο κάθε μέρα! Οι μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το βίντεο για να παραμείνουν επίκαιρες και να μεταφέρουν γρήγορα τις σχετικές πληροφορίες στους πελάτες τους. Εδώ είναι μερικά στατιστικά στοιχεία για να σας προβληματίσουν:

 • Οι καταχωρήσεις ακίνητης περιουσίας που έχουν βίντεο λαμβάνουν 403 % περισσότερες ερωτήσεις από ό, τι χωρίς.
 • Το 64 % των χρηστών του Facebook, είναι πιο πιθανό να αγοράσει προϊόν μέσω διαδικτύου αφού παρακολουθήσει ένα βίντεο.
 • Το 90 % των χρηστών του Facebook ομολογεί ότι τα βίντεο των προϊόντων τους βοηθούν στη λήψη αποφάσεων.

Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσουμε όμως, είναι ότι τα βίντεο είναι ένας εύκολος τρόπος επικοινωνίας. Τα βίντεο μετατρέπουν την περίπλοκη επικοινωνία σε απλή με εμπνευσμένο τρόπο. Είτε πρόκειται για μεγάλες εταιρείες όπως η Caterpillar που χρησιμοποιούν βίντεο για να επιδείξουν τις μηχανές τους είτε ένα τοπικό μπιστρό που αναδεικνύει το τελευταίο πιάτο nduja, το βίντεο συνδέει τους πελάτες και βοηθά στην αύξηση της αφοσίωσης.

2. Η δέσμευση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ζωτικής σημασίας!

Οι μέρες που μετρούσαν τα «likes» και η προβολή της σελίδας, έχουν ξεπεραστεί.Σήμερα το πιο σημαντικό είναι, το πόσο το περιεχόμενο μιας δημοσίευσης δημιουργεί δέσμευση. Υπάρχουν διάφορα μέτρα, αλλά τα τρία βασικά είναι:

 

 • Comments %: Ποιος είναι ο λόγος των σχολίων που ακολουθούν; Εάν η ανάρτηση σας στο Facebook δημιουργεί 100 σχόλια και έχετε 1000 οπαδούς, τότε το ποσοστό εμπλοκής σας είναι 100/1000 δηλαδή 10%. Καλό ή κακό, Τα σχόλια σημαίνουν ότι το κοινό σας έχει εμπλακεί στο περιεχόμενό σας. Έχουν μια άποψη, και τον εκφράζουν.
 • Shares %: Τι σημαίνει το share της δημοσίευσής σας από τους ακολούθους σας; Εάν η ανάρτησή σας στο blog δημιουργεί 200 shares και έχετε 1000 οπαδούς τότε το ποσοστό σας% είναι 200/1000 δηλαδή 20 %. Ένα καλό μερίδιο % σημαίνει ότι το κοινό σας αγαπά το περιεχόμενό σας και εξαπλώνει το μήνυμά σας. Βρίσκονται στο δρόμο τους να γίνουν μόνιμοι οπαδοί σας.
 • Μετατροπή των ακόλουθων σε αγοραστικό κοινό/ πωλήσεις: Εάν η ανάρτησή σας στο Instagram δημιουργεί δέκα υποψήφιες πωλήσεις και έχετε 1000 οπαδούς, τότε το ποσοστό μετατροπής σας είναι 10/1000 δηλαδή 1%. Το ποσοστό μετατροπής είναι το Άγιο Δισκοπότηρο των Κοινωνικών Μέσων.

3. Κυριαρχία και όχι απλή συμμετοχή!

Ενώ είναι δελεαστικό να βρούμε το επόμενο λαμπερό πράγμα και να το κυνηγάμε, θα ήταν σπατάλη χρημάτων που είναι διαθέσιμα για το marketing. Εν αντιθέσει μάθετε πού βρίσκεται το κοινό σας. Αυτές οι πληροφορίες θα καθοδηγούνται από τον αγοραστή σας. Εάν το Facebook είναι εκεί όπου το κοινό είναι πιο ενεργό, επικοινωνήστε μαζί του εκεί. Τραβήξτε τους με τις διαφημίσεις στο Facebook και στη συνέχεια τις μετακινήστε στη σελίδα της επιχείρησής σας στο Facebook.

Εάν το ακροατήριό σας είναι νεότερο, τότε δημιουργήστε έναν επιχειρηματικό λογαριασμό στο Instagram. Αναπτύξτε μια προσωπικότητα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης βάσει του μέσου όρου και στη συνέχεια κυριαρχήστε σε αυτό το κοινό.

4. Κανόνες Περιεχομένου

Οι μέρες που θα μπορούσατε να ανεβάσετε τη διαφήμισή σας χωρίς λεκτικό μέρος, είναι παρελθόν! Δεν αποτελούν πια το μόνο μάρκετινγκ που πρέπει να κάνετε για την επιχείρησή σας. Τα ψηφιακά κοινωνικά μέσα, τρέφονται και έχουν ζωή από το περιεχόμενο των διαφημίσεων και του marketing. Αναπτύξετε περιεχόμενο, που ενημερώνει, εμπνέει και ψυχαγωγεί. Μάθετε τι είναι σχετικό με τη ζωή του πελάτη σας και να του δώσετε τις πληροφορίες που θέλει. Για παράδειγμα:

 • Είστε εταιρεία που απασχολείτε με την πεζοπορία; Εξαιρετικά. Συζητήστε για τις καλύτερες πεζοπορίες στην περιοχή σας και στον κόσμο. Συζητήστε για τα θέματα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι πεζοπόροι. Αναπτύξτε σχέση εμπιστοσύνης. Στην συνέχεια δώστε έμφαση στην δική σας επιχείρηση.
 • Είστε ένα μικρό εστιατόριο; Συζητήστε για τις τελευταίες τάσεις των τροφίμων στην περιοχή σας και γύρω από την περιοχή σας. Δημιουργήστε βίντεο για το πώς φτιάχνετε τα πιάτα με τη δική σας υπογραφή. Δείξτε, για παράδειγμα, τον σεφ σας να επισκέπτεται την αγορά για να πάρει τα υλικά για την συνταγή του.
 • Είστε λογιστική εταιρεία; Μοιραστείτε τα τελευταία νέα στη λογιστική μικρών επιχειρήσεων. Πείτε στους συνεργάτες σας, να δημιουργούν ένα βίντεο το οποίο απλοποιεί περίπλοκα φορολογικά ζητήματα. Μοιραστείτε πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε μέσω των αναρτήσεων στο Facebook.

Να θυμάστε ότι το περιεχόμενο πρέπει να αποτελεί το επίκεντρο των κοινωνικών σας μέσων. Το περιεχόμενο είναι το βήμα πριν από την μετατροπή του κοινού που διαφημίζεται σε αγοραστικό κοινό.

5. Η μετατροπή είναι ο μόνος στόχος!

Θέλετε να δημιουργήσετε επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά σας μέσα; Τότε πρέπει να εστιάσετε στην μετατροπή του κοινού που δέχεται τις διαφημίσεις σε αγοραστικό κοινό. Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντώνται κατά τη διάρκεια της προβολής σας είναι οι παρακάτω:

 • Η σελίδα σας στο Facebook είναι αρκετά επικοινωνιακή;
 • Το Instagram σας παράγει οδούς και προσέλευση προς εσάς;
 • Το βίντεο του YouTube σας οδηγεί σε περισσότερες ερωτήσεις πωλήσεων;

Αν η απάντηση είναι όχι, τότε η στρατηγική των μέσων μαζικής ενημέρωσης σας επικεντρώνεται μόνο στην ματαιοδοξία. Με τον πολλαπλασιασμό των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και τις προσπάθειες διαφόρων άλλων επιχειρήσεων, είναι εύκολο να χαθείτε στον θόρυβο. Το μάρκετινγκ των κοινωνικών μέσων πρέπει να παράγει οδούς προς εσάς. Για να πετύχετε την εμπλοκή του κοινού με την επιχείρησή σας καθώς και την μετατροπή του σε αγοραστικό κοινό, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το περιεχόμενο των δημοσιεύσεών σας εμπεριέχει τα ακόλουθα τρία στάδια:

 • Στάδιο ευαισθητοποίησης του κοινού: Παρουσιάστε τρόπους επίλυσης προβλημάτων και χαρτογράφηση ευκαιριών.
 • Στάδιο προβληματισμού: βαθύτερη κατανόηση διαφορετικών λύσεων, σύγκριση διαφόρων λύσεων.
 • Στάδιο απόφασης: Συγκρίσεις προϊόντων, συγκρίσεις χαρακτηριστικών, κοινωνικές μαρτυρίες από το κοινό.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για εσάς;

Κάντε μια ανασκόπηση όλων των προσπαθειών μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων που έγιναν κατά το περασμένο έτος. Τι λειτούργησε; Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από αυτό και πώς; Τι δεν λειτούργησε; Μπορούμε να το κλείσουμε; Αναπτύξτε στόχους για κάθε στάδιο του μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων για το επόμενο έτος. Αυτοί οι στόχοι θα δημιουργήσουν ένα σύστημα μέτρησης για να αξιολογήσετε εάν είστε στο στόχο.

Χρησιμοποιήστε τις παραπάνω πέντε τάσεις ως μια λίστα ελέγχου για να καθοδηγήσετε τις πρωτοβουλίες μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων σας σε μια εβδομάδα προς εβδομάδα και μήνα σε μήνα.

 

Accreditation

ΑΝΑΔ
Acta
ISO 9001 GRK
Prometric Logo
IQNet Logo Colour 40%